alimente pentru metabolism

Nutriționiștii spun că unele alimente pot stimula metabolismul și pot ajuta în lupta împotriva excesului de greutate. Anumite alimente cresc viteza proceselor metabolice și favorizează arderea grăsimilor corporale. Pentru a obține rezultatul dorit, este necesar să combinați dieta cu alte metode de pierdere în greutate.

Metabolismul se referă la rata la care organismul transformă caloriile primite în energie. Este posibilă influențarea reacțiilor metabolice, reducerea greutății și normalizarea echilibrului de substanțe valoroase prin introducerea anumitor alimente în dietă.

Alimente bogate în proteine

Cele mai multe proteine ​​se găsesc în carne, pește, ouă, produse lactate, nuci, leguminoase și semințe. Utilizarea acestor produse ajută la accelerarea metabolismului. Asimilarea alimentelor proteice este un proces consumator de timp pentru organism. Energia necesară pentru a digera caloriile se numește efectul termic al alimentelor (TEF).

Rezultatele studiilor științifice au arătat că TEF crește maxim după consumul de alimente proteice. Rata metabolică în același timp crește cu 15-30%. Este important de menționat că carbohidrații cresc rata proceselor metabolice cu cel mult 5-10%, iar grăsimile – cu 0-3%.

O dietă bazată pe produse proteice ajută la menținerea unui metabolism ridicat și la menținerea masei musculare.

Respectarea regulilor alimentare în acest caz ajută la experimentarea unei senzații de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

proteine

Alimente bogate în minerale

Organismul are nevoie de minerale pentru a funcționa corect. Seleniul și fierul joacă un rol important în menținerea sănătății. Observațiile au arătat că deficitul de fier și seleniu duce la scăderea funcției hormonale a glandei tiroide. La rândul său, lipsa hormonilor tiroidieni provoacă o încetinire a metabolismului.

Pentru a menține o glanda tiroidă sănătoasă și a stimula metabolismul, trebuie să consumați zilnic carne, leguminoase, fructe de mare, nuci, semințe, care conțin doze mari de seleniu și fier.

Ardei iute

Ardeii iuți conțin substanța chimică capsaicina, care activează procesele metabolice, crește rata de ardere a caloriilor care intră în organism cu alimente.

Peste 20 de studii științifice au arătat că capsaicina sub formă de ardei sau suplimente te poate ajuta să arzi cu aproximativ 50 de calorii mai mult pe zi.

Datele din mai multe studii sugerează că o creștere a ratei metabolice are loc cu utilizarea a 9-10 mg de capsaicină pe zi. Doza indicată corespunde unui ardei jalapeno.

Cafea

Cafeaua conține cofeină, care are un efect stimulator asupra metabolismului. Rezultatele mai multor experimente au arătat că persoanele care beau 3 căni de cafea pe zi, care corespund la 270 mg de cofeină, ard în plus 100 de calorii pe zi.

Cofeina este implicată în transformarea celulelor adipoase în energie. Unii cercetători susțin că o ceașcă de cafea înainte de antrenamentul sportiv crește semnificativ eficacitatea exercițiilor fizice.

Ceai

Ceaiul conține catechine – compuși care au un efect general de întărire asupra organismului. Împreună cu cofeina provoacă o accelerare a metabolismului.

Experimentele au arătat că ceaiul oolong și ceaiul verde matcha stimulează reacțiile oxidative în celulele adipoase. Aceste mecanisme stimulează arderea suplimentară a caloriilor, mai ales pe fondul activității fizice.

ceai verde cu lamaie

Fasole și leguminoase

Leguminoasele includ linte, năut, mazăre, fasole neagră. Sunt cele mai saturate cu proteine, spre deosebire de alte produse vegetale. Proteina care vine cu leguminoase obligă organismul să muncească mai mult pentru a arde calorii. Acest lucru se datorează efectului lor termic (TEF).

Leguminoasele contin multe fibre. O atenție deosebită trebuie acordată amidonului și fibrelor vegetale solubile, care au efect probiotic și susțin sănătatea florei benefice a colonului.

Ghimbir

Se știe că ghimbirul are o mulțime de proprietăți valoroase, printre care se numără și stimularea metabolismului. Pe parcursul observațiilor, s-a constatat că 2 grame de ghimbir pudră dizolvate în apă ajută la arderea a 43 de calorii mai mult decât consumul de apă fierbinte. Ceaiul fierbinte de ghimbir suprima pofta de mancare si mentine o senzatie de satietate mult timp.

Cacao

Cacao este un produs extrem de gustos și sănătos care poate stimula procesele metabolice.

Există o opinie că cacao blochează activitatea enzimelor implicate în descompunerea grăsimilor și carbohidraților. Ca urmare, organismul practic nu absoarbe grăsimile și carbohidrații, precum și caloriile pe care le eliberează.

Oțet de mere

Studiile pe animale au arătat că oțetul de mere poate stimula metabolismul. Este implicat activ în descompunerea grăsimilor cu eliberarea ulterioară de energie.

Nutriționiștii cred că oțetul de mere are un efect similar asupra corpului uman. Accelerează metabolismul, dar în același timp încetinește digestia alimentelor în stomac, ceea ce vă permite să mențineți o senzație de sațietate mai lungă.

Este suficient ca o persoană să ia 1-2 linguri de oțet de mere dizolvat într-un pahar cu apă pe zi pentru a obține efectul dorit. În forma sa pură, oțetul de mere nu se consumă pentru a evita deteriorarea smalțului dentar și iritarea mucoasei tractului digestiv.

Ulei cu trigliceride cu lanț mediu (MTS)

Uleiul MTS este un produs derivat inițial din uleiul de cocos. În prezent, uleiul MTS este caracterizat ca un tip special de grăsime care asigură activitatea reacțiilor metabolice. În mod tradițional, grăsimile alimentare sunt trigliceride cu lanț lung, în timp ce uleiul MTS conține trigliceride cu lanț mediu.

Studiile umane au confirmat că uleiul MTS crește rata metabolică. Odată ce trigliceridele cu lanț mediu intră în ficat, acestea sunt imediat transformate în energie. Utilizarea sistematică a produsului reduce riscul depunerilor de grăsime.

Uleiul MTS nu este folosit pentru gătit. Se folosește ca aditiv în supe, smoothie-uri, etc.

Apă

Menținerea echilibrului optim de apă al organismului este posibilă numai cu utilizarea unei cantități suficiente de apă. Experimentele științifice au confirmat că apa potabilă crește metabolismul cu până la 25-30%.

Oamenii de știință cred că aproximativ 40% din creșterea ratei metabolice se datorează producției de energie suplimentară pe care organismul o eliberează pentru a încălzi apa la temperatura corpului. Acest mecanism se numește termogeneză indusă de apă.

Nu trebuie să uităm că efectul de accelerare a metabolismului durează aproximativ 40-90 de minute după consumul de apă. Rezultatul termogenezei depinde de caracteristicile individuale ale corpului uman.

Alge marine

Algele marine conțin o cantitate mare de iod, fără de care sinteza hormonilor tiroidieni și buna funcționare a acestuia este imposibilă. Una dintre sarcinile principale ale hormonilor tiroidieni este reglarea metabolismului. Introducerea algelor marine în dieta ta zilnică ajută la corectarea deficienței de iod și la menținerea unei rate metabolice normale.

Algele marine conțin un alt compus valoros, fucoxantina, care poate stimula procesele metabolice.

alge

5 sfaturi pentru a vă ajuta să vă accelerați metabolismul

Pentru a crește viteza proceselor metabolice, nu este suficient doar să mănânci anumite alimente. Pentru a normaliza metabolismul și a reduce greutatea, este important să urmați recomandările unui nutriționist.

Luați micul dejun dimineața

Un mic dejun complet este cheia unui metabolism rapid. Refuzul mesei de dimineață crește riscul de obezitate de aproape 5 ori. Persoanele care nu sunt obișnuite cu micul dejun timpuriu sunt sfătuite să consume iaurt sau fulgi de ovăz la aburi, în care se pot adăuga 1-2 linguri de nuci.

Pentru a pierde în greutate, trebuie să reduceți numărul de calorii consumate și să nu renunțați la mâncare. Funcționarea corpului necesită energie, de exemplu, o femeie are nevoie de 1500-1600 kcal pe zi. Lipsa energiei determină o încetinire a mecanismelor metabolice.

Nutriționiștii spun că în timpul zilei ar trebui să fie trei mese principale și două mese suplimentare. Mai mult, conținutul de calorii al celor principale ar trebui să fie de aproximativ 430 de calorii, iar al doilea mic dejun și gustarea de după-amiază să fie de aproximativ 150 de calorii.

Asigurați-vă corpul cu fier

Fierul este necesar pentru a transporta oxigenul către mușchi, responsabil de arderea grăsimilor. Corpul feminin pierde fier în fiecare lună în timpul sângerării menstruale. Din această cauză, are loc o deteriorare a stării de bine, o scădere a ratei metabolice.

Deficitul de fier poate fi compensat prin includerea în dieta a unor alimente speciale:

  • Carne slabă.
  • Ficat.
  • Leguminoase.
  • Spanac.
  • Cereale integrale.

Luați vitamina D

Vitamina D este necesară pentru implementarea tuturor proceselor biochimice din organism. Are un efect benefic asupra activității fibrelor musculare, care sunt implicate în transformarea grăsimilor în energie.

Pentru a menține un nivel ridicat de nutrienți în organism, se recomandă să consumați:

  • Macrou.
  • Hering.
  • Sardine.
  • Produse lactate fortificate cu calciferol.
  • Ouă.

Cea mai mare doză de vitamina D se găsește în fileul de somon – aproximativ 400 UI la 100 de grame de produs. Această sumă corespunde cu 90% din doza zilnică recomandată.

Reduceți consumul de alcool

Băuturile alcoolice încetinesc metabolismul grăsimilor, trecând organismul la absorbția alcoolilor. Sa constatat că consumul echivalentului a două pahare de alcool reduce metabolismul cu 73%.