fibre

Fibrele sunt o substanță care aparține grupului de carbohidrați complecși – polizaharide. Ele sunt de mare importanță pentru buna funcționare a diferitelor organe și sisteme ale corpului uman. Fibrele se găsesc exclusiv în alimentele vegetale. Particularitatea lor constă în faptul că nu persistă în organism, ci trec prin tractul gastrointestinal.

Tipuri

Există două tipuri de fibre – solubile și insolubile. Ambele substanțe sunt necesare organismului uman, dar în același timp îndeplinesc funcții diferite. Prin urmare, trebuie să consumați în mod regulat alimente bogate în fibre.

Fibrele solubile sunt în esența corpului plantelor. Această substanță, dizolvată parțial în lichidele care sunt prezente în tractul gastrointestinal, capătă o formă asemănătoare jeleului. Această compoziție este un excelent teren de reproducere pentru bacteriile benefice. Pe acest fond, procesele de digestie sunt normalizate.

Alte beneficii ale fibrelor solubile:

  • Reducerea nivelului de colesterol „rău”.
  • Reglarea nivelului de zahăr din sânge.
  • Excreția bilei.

În plus, odată ajunse în stomac, fibrele solubile se umflă, ceea ce duce la o senzație de sațietate. Această proprietate foarte importantă este folosită în formarea de diete pentru pierderea în greutate. O cantitate mare de fibre solubile contine pulpa de legume si fructe.

Fibrele insolubile, care se găsesc în aproape toate alimentele vegetale, sunt rezistente la enzimele digestive. Din acest motiv, substanța trece prin tractul gastrointestinal neschimbată. În acest proces, pereții intestinali sunt simulați, rezultând eliberarea de mucus și lichid special, care accelerează formarea și îndepărtarea fecalelor din organism.

Se gasesc in fasole uscata, ovaz, orz, banane, cartofi, pulpa de mere si pere etc

Beneficiile fibrelor insolubile sunt următoarele:

  • Normalizarea motilității intestinale, care previne apariția constipației.
  • Pentru a accelera eliminarea toxinelor și a substanțelor nocive din organism.
  • În menținerea indicatorilor optimi de aciditate în intestine.

Acestea se gasesc in produse din cereale integrale, nuci, porumb, morcovi, struguri, fructe de padure, mere si pere consumate cu coaja etc.

Beneficiul principal

Prin utilizarea regulată a alimentelor cu fibre, este posibilă normalizarea funcționării sistemului digestiv. Acest lucru are un efect pozitiv asupra funcționării multor alte organe și sisteme ale corpului uman. În special, prin scăderea nivelului de colesterol rău, activitatea sistemului cardiovascular se îmbunătățește.

beneficiile fibrelor

Fibrele insolubile reduc probabilitatea dezvoltării unor patologii grave ale sistemului digestiv, precum colita, hemoroizii etc. De asemenea, dacă se exclude constipația, riscurile de apariție a cancerului de colon și a sindromului de colon iritabil sunt reduse semnificativ.

Acum, majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că dacă cumpărați alimente vegetale de calitate și le includeți în mod regulat în dieta dvs., vă puteți îmbunătăți sănătatea. Aceasta este o garanție a longevității.

După cum știți, astăzi un număr mare de oameni de pe planetă suferă de alergii la diferite alimente. Fibrele ajută la curățarea organismului și reduc intensitatea reacțiilor alergice.

Toate tipurile de fibre au un efect benefic asupra sistemului excretor. Acest lucru reduce riscul de a dezvolta diferite boli, în special calculi biliari și urolitiaza.

Substanțele reglează nivelul de glucoză din sânge, ceea ce reduce riscul de a dezvolta diabet și, de asemenea, reduce severitatea simptomelor la pacienții care suferă de acesta.

Recomandări

Nevoia organismului de aport de fibre variază în funcție de vârstă. Este important să saturați dieta cu alimente care conțin fibre vegetale în cantități mari pentru persoanele supraponderale. Acest lucru va promova pierderea naturală în greutate.

De asemenea, indicațiile pentru un aport crescut de fibre sunt următoarele:

  • Tulburări în funcționarea sistemului digestiv. De regulă, simptomele acesteia sunt alternanța constipației și diareei, precum și diverse manifestări dispeptice.
  • Tulburare de metabolism. Acest lucru se caracterizează prin defecțiuni în funcționarea diferitelor sisteme ale corpului uman, care se exprimă printr-o deteriorare generală a bunăstării.
  • Slăbirea microflorei intestinale benefice. Simptomele comune ale stării patologice sunt diareea și flatulența. În cazurile severe, există semne de intoxicație generală a organismului.

Nu există contraindicații pentru utilizarea fibrelor. Dar este important să excludem intoleranța individuală la anumite produse. De asemenea, este important să consultați un medic cu privire la formarea dietei în cazurile de boli inflamatorii cronice ale sistemului digestiv în formă acută.

De asemenea, este important să rețineți că trebuie să cumpărați numai produse vegetale de înaltă calitate. Acestea trebuie consumate într-o cantitate rezonabilă. Pentru a pierde în greutate, cantitatea de alimente vegetale din dietă trebuie crescută treptat. Acest lucru va permite sistemului digestiv să se adapteze la ele. O schimbare bruscă a dietei duce la reacții negative.

Pentru a exclude dezvoltarea unei stări patologice, este imperativ să combinați legumele cu carnea.

Pentru adulți, aportul zilnic de fibre, care vă permite să vă mențineți o sănătate bună, este de 25–40 g. Pentru a reduce povara asupra organismului, acestea trebuie distribuite în mai multe doze. De asemenea, este important să urmați o dietă corectă pentru a asigura o curățare de înaltă calitate a organismului.