Ce duce la dezvoltarea cancerului de stomac – simptome și tratament

cancer la stomac
16 mai 2022 4 Comments

Cancerul gastric, ca orice tumoare malignă, reprezintă o amenințare gravă la adresa vieții pacientului. Adesea este dificil de diagnosticat din cauza naturii nespecifice a simptomelor, care pot indica alte boli ale stomacului și sunt adesea ignorate în stadiile inițiale ale bolii.

Apariția simptomelor caracteristice cancerului este asociată cu un stadiu destul de avansat al bolii, care nu oferă pacientului o șansă mare de supraviețuire.

Cancerul gastric este a patra cea mai frecventă tumoare malignă din lume și, fiind una dintre tumorile cu cel mai prost prognostic, este al doilea cel mai frecvent deces prin cancer, imediat după cancerul pulmonar.

Apariția și cauzele cancerului de stomac

Nu există o etiologie clară a cancerului de stomac, cu toate acestea, putem vorbi despre factorii de risc care predispun la dezvoltarea acestui tip de cancer.

Cancerul de stomac apare la bărbați de două ori mai des decât la femei (mai des după vârsta de 55 de ani). Acest lucru se datorează faptului expunerii pe termen lung la substanțe nocive, o deteriorare generală a sănătății, o capacitate mai mică a țesuturilor de a se regenera și un sistem imunitar mai slab.

Stomacul este unul dintre organele tractului gastrointestinal, conectat deasupra cu esofagul, iar mai jos cu duodenul – segmentul inițial al intestinului. Tot ceea ce mâncăm intră mai întâi în stomac, mai ales, ceea ce îl expune mai ales la posibilele efecte cancerigene ale alimentelor consumate sau ale toxinelor conținute în acesta.

Stomacul secretă acid clorhidric, cheag și pepsină, enzime digestive necesare pentru digerarea proteinelor. Constă din mușchi care sunt acoperiți din interior cu un strat gros de mucoasă. În celulele acestei mucoase se dezvoltă cancerul gastric, care, cu expunerea prelungită la anumiți factori favorabili, poate dobândi semne neoplazice.

Factori care cresc riscul de cancer de stomac

Cea mai frecventă formă de cancer de stomac este cancerul intestinal, reprezentând 60% din cazuri. Se dezvoltă din celule care seamănă cu celulele care căptușesc intestinele – de unde și numele. Formarea acestei forme a bolii este un proces pe termen lung. În stadiul inițial, apare inflamația mucoasei gastrice. Dacă acest proces persistă mult timp, poate exista o degradare treptată a glandelor care formează membrana mucoasă și, în consecință, dispariția treptată a acesteia.

În prezent, doar displazia severă a mucoasei gastrice, cunoscută și sub denumirea de neoplazie intraepitelială, este considerată a fi o afecțiune precanceroasă. Diagnosticul poate fi pus doar prin examinarea histopatologică a unei probe recoltate în timpul gastroscopiei.

Cancerul gastric în 90% din cazuri este asociat cu factori de mediu. Se crede că cancerul poate fi stimulat prin consumul anumitor tipuri de alimente. Alimentele uscate, afumate, sărate, fermentate sau mucegăite sunt deosebit de periculoase. Din acest motiv, cancerul de stomac este mai frecvent în țările sărace, unde, în lipsa posibilității de refrigerare și congelare, alimentele sunt mai des afumate, uscate și sărate.

Un alt factor de risc pentru cancerul de stomac este infectia cu Helicobacter pylori. Această bacterie s-a adaptat vieții în mucoasa gastrică. Ea secretă substanțe care neutralizează acidul clorhidric, permițându-i să supraviețuiască, creând condiții pentru dezvoltarea inflamației cronice a mucoasei gastrice și formarea de ulcere. Aceste modificări pot deveni maligne în timp.

Sucul de ananas pentru bărbați, de ce trebuie să-l bei înainte de întâlnire

De asemenea, anemia pernicioasă poate duce la inflamarea cronică a mucoasei gastrice, ceea ce crește riscul de a dezvolta cancer de stomac.

De asemenea, se crede că un stil de viață neigienic este, de asemenea, responsabil pentru dezvoltarea cancerului de stomac. Aportul inegal de alimente, excesul de alcool și fumatul sunt factori de risc importanți pentru dezvoltarea bolii.

Există un set de gene care afectează posibilitatea apariției cancerului. Persoanele care au antecedente familiale de boală au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta cancer de stomac . Unele grupuri profesionale, cum ar fi minerii, lucrătorii siderurgici sau persoanele care intră în contact cu azbest, au mai multe șanse de a dezvolta cancer de stomac.

Simptomele cancerului de stomac

Simptomele cancerului de stomac nu sunt foarte specifice, ceea ce înseamnă că simptome similare pot fi cauzate de multe alte afecțiuni, în special, ulcerul de stomac, boala de reflux și altele. Ca urmare, această boală poate fi neglijată la început și nu poate fi observată.

Nespecificitatea simptomelor cancerului gastric este asociată, în special, cu stadiile incipiente ale cancerului gastric. În perioada inițială, poate fi complet asimptomatică. Dezvoltarea sa poate fi însoțită de afecțiuni precum un sentiment de disconfort sau durere în regiunea epigastrică, amețeli după o masă rapidă, o senzație de sațietate și disconfort după masă, greață, eructații sau arsuri la stomac.

Simptomele cancerului gastric avansat, care apar într-un stadiu avansat al bolii, sunt mai caracteristice și mai rapid diagnosticate. Acestea sunt pierderea în greutate și simptomele malnutriției. Există o senzație de slăbiciune și oboseală cronică. Pacientul simte o scădere a poftei de mâncare. Mai ales nu vrea să mănânce carne și conserve.

Există adesea vărsături. Pot apărea sângerări la nivelul stomacului, ducând la vărsături, scaune negre și sânge roșu aprins. În stadiile foarte avansate ale cancerului gastric, poate apărea perforarea peretelui stomacal și pot apărea simptome de peritonită.

Dacă cancerul gastric metastazează, pot exista semne asociate cu deteriorarea funcționării țesuturilor și organelor prinse. Metastazele hepatice vor provoca simptome asociate cu o digestie proastă, dureri epigastrice, pierderea apetitului și icter mai avansat. Metastazele osoase pot provoca dureri osoase. Metastazele la plămâni pot duce la o senzație de dificultăți de respirație și simptome de hipoxie.

Diagnostic și tratament cancer de stomac

Gastroscopia stomacului este în prezent principala metodă de diagnostic. În timpul acestei examinări, medicul introduce un endoscop în stomac, un tub subțire de cauciuc la capătul căruia este plasată o cameră și un instrument folosit pentru colectarea țesuturilor. Astfel, puteți nu numai să determinați și să evaluați cu exactitate gradul de dezvoltare a posibilului cancer gastric, ci și să obțineți fragmentele acestuia pentru analiza histologică. Acest lucru ajută la distingerea ulcerelor gastrice și a altor leziuni benigne în stadiile incipiente ale cancerului gastric, când este relativ ușor de tratat.

După confirmarea histopatologică a cancerului de stomac, medicul procedează la determinarea gradului de dezvoltare a acestuia. În acest scop, va încerca să afle cât de adânc s-a răspândit cancerul în stomac și dacă a metastazat. Pentru a face acest lucru, sunt efectuate o serie de teste. Vârful endoscopului poate fi echipat cu un cap cu ultrasunete, care poate fi folosit pentru a vizualiza pereții stomacului prin examinarea interiorului, care poate determina cât de adânc a pătruns cancerul în peretele stomacului. Radiografia toracică și tomografia computerizată vor arăta dacă sunt metastaze tumorale în plămâni, ficat și alte organe.

Tratamentele actuale pentru cancerul de stomac includ chirurgie, chimioterapie, imunoterapie și/sau radioterapie. Unii pacienți sunt supuși unei combinații de tratamente diferite.

Singurul tratament eficient pentru cancerul de stomac este gastrectomia, o procedură chirurgicală care implică îndepărtarea completă sau parțială a stomacului și anastomoza esofagului direct cu intestinele, precum și îndepărtarea ganglionilor limfatici din jurul stomacului și chiar mai îndepărtați.

Leziunea canceroasă este excizată cu o margine mare (8 cm), ceea ce în practică înseamnă de obicei îndepărtarea completă a stomacului. Există șansa de a salva o parte a stomacului dacă tumora este localizată în partea inferioară. Locația tumorii în partea superioară a stomacului sau dimensiunea sa mare este asociată cu necesitatea de a exciza întregul stomac.

Cancerul gastric răspunde relativ puțin la chimioterapie și nu este radioopac. Din acest motiv, utilizarea chimioterapiei combinate cu intervenția chirurgicală poate să nu îmbunătățească prognosticul sau timpul de supraviețuire așteptat. Cu toate acestea, se fac încă încercări de terapie experimentală folosind noi tipuri de medicamente. Studii recente arată că utilizarea chimioterapiei pentru cancerul gastric înainte și după operație, și numai după intervenție chirurgicală, crește semnificativ speranța medie de viață a pacienților.

Absența stomacului după îndepărtarea acestuia duce la o deteriorare a digestiei și a sănătății generale a pacientului, îngreunând chimioterapia intensivă sau radioterapia. Nu toate alimentele vor fi bine primite fără a fi procesate în stomac. Totodată, este extrem de important să se asigure pacientului o alimentație adecvată, asigurând aportul de proteine, vitamine, microelemente și calorii, astfel încât acesta să aibă puterea de a reface organismul și de a lupta împotriva cancerului de stomac.

Un alt grup de pacienti sunt cei ale caror modificari neoplazice sunt suficient de avansate incat interventia chirurgicala nu merita. O posibilă operație nu aduce speranță de recuperare, iar slăbirea însoțitoare a corpului și înrăutățirea digestiei asociate cu îndepărtarea stomacului va reduce și mai mult speranța de viață și va înrăutăți calitatea acesteia. În aceste cazuri, chimioterapia sau radioterapia măresc puțin timpul mediu de supraviețuire, dar efectele lor secundare pot fi mai severe decât beneficiile așteptate.

Prevenirea cancerului de stomac

Prevenirea cancerului de stomac se bazează pe o dietă sănătoasă. Este necesar să se elimine alimentele care pot contribui la formarea cancerului de stomac și să se înlocuiască cu alimente proaspete și naturale, fără conservanți.

Este important să mănânci alimente proaspete, sănătoase sau neputrezite. De asemenea, se crede că înlocuirea proteinelor cu o dietă cu carbohidrați contribuie la prevenirea cancerului de stomac.

De asemenea, se recomandă să nu beți cantități mari de lichid în timpul meselor, ceea ce diluează sucurile gastrice, deoarece aceasta reduce aciditatea mediului din stomac și contribuie la dezvoltarea inflamației mucoasei gastrice.

Tratarea posibilelor infecții bacteriene cu Helicobacter pyloric ajută, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta cancer de stomac. Se crede că tratarea acestei infecții cu antibiotice poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta modificări ale mucoasei gastrice și indirect cancer gastric.

4 thoughts on “Ce duce la dezvoltarea cancerului de stomac – simptome și tratament”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *