legume fructe

Dieta pe bază de plante are avantajele și dezavantajele sale.

De ani de zile, s-a crezut că pentru o dietă sănătoasă, trebuie să mănânci cinci porții de legume și fructe pe zi, aproximativ 400 de grame. Și că nimeni nu mănâncă cantitatea necesară.

Dar în 2017 a apărut un studiu, conform căruia aportul zilnic de fructe și legume ar trebui dublat. Potrivit oamenilor de știință de la Londra, acest lucru ar preveni până la 7,8 milioane de decese premature în întreaga lume în fiecare an.

Autorul principal al studiului, Dagfinn Aune, observă că fructele și legumele scad colesterolul și tensiunea arterială, îmbunătățesc starea vaselor de sânge și a sistemului imunitar.

În opinia sa, acest efect este justificat de conținutul unui sistem complex de nutrienți din ele. Și antioxidanții pot reduce deteriorarea ADN-ului, ceea ce ar putea duce la un risc mai mic de cancer.

Dacă zece porții de fructe și legume pe zi sunt semnificativ mai bune decât cinci, s-ar putea să vă gândiți să treceți la o dietă pur bazată pe plante. Să vedem cum va afecta organismul.

Veți avea deficit de macronutrienți importanți

Fructele și legumele vă vor oferi fibre și carbohidrați, dar nu vă vor oferi cantitatea necesară de grăsimi și proteine. Ele sunt vitale pentru organism. Grăsimile sunt pentru sănătatea creierului, suficientă energie și metabolism, proteinele sunt pentru mușchii puternici și un sistem imunitar puternic.

„Dacă mănânci doar fructe și legume, vei pierde masa musculară și puterea”, spune nutriționistul Amy Shapiro. „O dietă pe bază de plante poate furniza proteine, dar trebuie să includă cereale.”

Nivelurile de inflamație vor scădea

Inflamația apare atunci când organismul încearcă să se apere împotriva virușilor și bacteriilor sau să repare țesuturile deteriorate. Dar anumite alimente, printre care carnea, brânza și alimentele procesate, agravează inflamația.

Acest lucru afectează negativ organismul: inflamația cronică este asociată cu dezvoltarea aterosclerozei, un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral, diabet și boli autoimune.

O dietă pe bază de plante, pe de altă parte, reduce inflamația datorită conținutului ridicat de fibre și antioxidanți din dietă. În plus, o astfel de dietă are mult mai puțini factori declanșatori ai inflamației, inclusiv grăsimi saturate și endotoxine (aceste substanțe sunt eliberate atunci când celulele bacteriene se descompun).

Potrivit oamenilor de știință, la persoanele care au trecut la o dietă pe bază de plante, nivelul de proteină C reactivă, un indicator al inflamației, scade brusc.

Vei deveni mai puțin energic

În medie, un bărbat moderat activ are nevoie de 2.400–2.800 de calorii pe zi, iar o femeie are nevoie de 1.800–2.200 de calorii. Dar dacă nu mănânci cereale, semințe, nuci și uleiuri vegetale, este extrem de dificil să obții atâtea calorii. Pentru a vă face mai ușor să vă imaginați, 2.200 de calorii înseamnă aproximativ 100 de căni de varză tocată sau 23 de mere.

Desigur, există mai multe legume bogate în calorii, precum avocado. Dar chiar dacă diversificați cât mai mult alimentele din plante, tot trebuie să mâncați mult. În acest caz, nu vei obține genul de carbohidrați care dau energie și te ajută să te concentrezi.

Veți rămâne fără vitamine și minerale importante

„O dietă în care fructele și legumele sunt singura sursă de energie va fi deficitară în nutrienți cheie”, spune nutriționistul Stephanie Di Figlia-Peck. În timp ce multe diete populare, inclusiv dieta mediteraneană, sunt bogate în fructe și legume, ele includ și alte tipuri de alimente într-un mod echilibrat.

O dietă exclusiv pe bază de plante nu va furniza organismului vitaminele B12 și D, va oferi puțin fier. Și deși spanacul și alte verdețuri cu frunze închise sunt bogate în fier, ele conțin și fitați, care blochează absorbția acestui micronutrient.

Vei pierde în greutate

Datorita continutului ridicat de fibre si apa, alimentele vegetale te fac sa te simti satul mai repede. Și acest lucru ajută să mănânci mai puțin și poate duce la pierderea în greutate. Chiar și atunci când vedem o farfurie plină cu mâncare, vrem repede să punem lingura jos. Creierului i se pare că am mâncat deja mult, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim sătui.

În plus, cu o astfel de dietă, vei merge mai des la toaletă, iar asta dă și o senzație de lejeritate.

Veți avea mai multe șanse să suferiți de balonare

Unora le este greu să digere zaharurile și alți carbohidrați din fructe și legume, ceea ce poate duce la balonare. Dar acest lucru depinde în mare măsură de caracteristicile corpului și de microflora intestinală.

Nivelurile tale de colesterol vor scădea dramatic

Potrivit studiilor, la trecerea la o dietă pe bază de plante, aceasta scade cu 35%. În multe cazuri, reducerea este aceeași ca atunci când luați medicamente. Și acesta este un rezultat foarte semnificativ pentru cei care doresc să scadă colesterolul fără medicamente.

Acest lucru se datorează faptului că fructele și legumele sunt bogate în fibre. În plus, nu conțin grăsimi și zahăr procesat, care sunt ingrediente pe care ar trebui să le evitați dacă doriți să reduceți colesterolul.