La cuvântul „colesterol”, ne încruntăm supărați, imaginându-ne plăci de grăsime pe pereții vaselor de sânge, excesul de greutate, amenințarea unui atac de cord și alte orori. Dar înainte de a da acestui concept un sens aproape abuziv, să ne dăm seama ce este colesterolul și care este rolul acestuia în organismul nostru.

Colesterolul este un material de construcție cu ajutorul căruia celulele sunt reînnoite și se produc substanțe vitale: hormoni, enzime. Aproximativ 80% din ficat ne asigură colesterolul, dar trebuie să obținem încă 20% din alimente pentru a rămâne sănătoși. Numele substanței implicate în conversația de astăzi este format din două cuvinte latine: bilă (chole) și solid (stereo), deoarece colesterolul a fost descoperit pentru prima dată sub forma unei substanțe galbene solide în calculii biliari. Dar dacă avem atât de multă nevoie, atunci de ce toată lumea spune că un exces de colesterol amenință o persoană cu consecințe negative?

Există două tipuri de colesterol:

  • LDL – lipoproteine ​​cu densitate joasă;
  • HDL este lipoproteine ​​de înaltă densitate.

Primul tip se numește colesterol „rău”, iar al doilea tip se numește „bun”. Diferența fundamentală dintre ele nu este în compoziția chimică, ci în structură și proprietăți fizice.

Colesterolul rău este lichid și lipicios, așa că atunci când părăsește ficatul, se răspândește prin vase și se lipește de pereții acestora, mai ales în acele locuri în care sunt deteriorate, zone uzate și nereguli. Desigur, cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât are mai multe astfel de defecte și cu atât riscul de formare a plăcilor de colesterol este mai mare.

Colesterolul mărit la femei: cauze și tratament

Colesterolul bun este dens și dur, așa că, dimpotrivă, ca o perie de vase, curăță resturile de pe suprafața interioară a vaselor de sânge. De aceea, este sigur să spunem că nu numai un exces de colesterol rău, ci și lipsa de colesterol bun duce la consecințe negative asupra sănătății.

Dacă vrem să ne asigurăm în mod fiabil împotriva aterosclerozei, infarctului și accidentului vascular cerebral, trebuie să ne mișcăm în două direcții simultan, în plus, creșterea nivelului de colesterol bun este mult mai importantă decât reducerea nivelului de rău.

O scădere cu 1% a nivelului de LDL din sânge duce la o reducere cu 1% a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, în timp ce o creștere cu 1% a nivelului de HDL reduce același risc cu o medie de 2-4%.

Orice persoană cu vârsta peste 45 de ani care este supraponderală ar trebui să facă un test de sânge de două ori pe an pentru a determina nivelul de LDL, HDL și trigliceride pentru a lua măsuri în timp util în cazul unui dezechilibru critic.

Astăzi vă vom spune cum puteți reduce rapid și eficient nivelul colesterolului rău și crește nivelul colesterolului bun acasă, fără a apela la medicamente, pentru a menține o sănătate bună pentru mulți ani.

colesterol marit

Cum să scazi colesterolul

Primul lucru care ne vine în minte este, desigur, o schimbare a dietei, deoarece echilibrul lipidic al sângelui nostru depinde de alimentele pe care le consumăm. Dar vom începe această conversație importantă nu cu dieta, ci cu activitatea fizică. Doar împrietenindu-vă cu sportul și găsind în mod regulat timp pentru activități simple și plăcute, vă puteți îmbunătăți semnificativ sănătatea.

Cel mai serios pericol nu este un nivel ridicat de LDL, ci combinația lui cu un nivel scăzut de HDL. Prin urmare, o simplă revizuire a dietei nu este suficientă pentru a corecta situația – va trebui să adăugați activitate fizică.

Cum să crești nivelul de colesterol „bun” și să reduci nivelul „rău” prin exerciții fizice?

Cardiologii și antrenorii de fitness dezvăluie secretele unei sănătăți excelente și a unei protecții fiabile împotriva bolilor cardiovasculare:

  • Exercițiile aerobe, în special alergatul, sunt cel mai bun mod de a face față colesterolului rău. Când o persoană efectuează mișcări ritmice monotone în aer liber pentru o lungă perioadă de timp, se stabilește în ea un puls uniform, ușor rapid. În același timp, oxigenul care pătrunde în sânge asigură arderea treptată a depozitelor de grăsime, inclusiv a colesterolului rău din interiorul vaselor. Pur și simplu nu are timp să zăbovească și să se depună sub formă de plăci periculoase de ateroscleroză. S-a dovedit că alergătorii profesioniști ard LDL în sânge cu 70% mai repede decât oamenii care nu fac sport deloc;
  • Mușchii umani trebuie să fie în permanență în formă bună, acest lucru împiedicând colesterolul rău să-și facă „fapta murdară”. Prin urmare, chiar și persoanele în vârstă care sunt supraponderale și au probleme complexe de sănătate ar trebui, prin toate mijloacele, să își dea o activitate fizică fezabilă: să meargă în aer curat, să meargă cu bicicleta, să sape în grădină. Cu cât o persoană stă întinsă mai mult timp pe pat, răsfățându-se în apatie și proastă dispoziție, cu atât mai devreme va veni ziua în care nu va putea deloc să iasă din acest pat;
  • Studiile cardiologilor occidentali arată că la pacienții mai în vârstă, care fac în fiecare dimineață o plimbare de patruzeci de minute în aer curat, riscul de moarte subită din cauza infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral se înjumătățește – cu 50%! Este important doar să vă asigurați că pulsul persoanei în vârstă în timpul plimbărilor nu crește cu mai mult de 15 bătăi de la o valoare normală din punct de vedere fiziologic.

Dacă silueta ta începe să semene cu un măr, acesta este un semnal pentru a vă gândi la sănătate. Circumferința taliei unui bărbat adult nu trebuie să depășească 94 cm; pentru o femeie adultă – 84 cm. Raportul normal dintre circumferința taliei și circumferința șoldului pentru bărbați nu este mai mare de 0,95, pentru femei – nu mai mult de 0,8. Cu alte cuvinte, dacă burta este aproape mai groasă decât șoldurile, este timpul să tragi un semnal de alarmă și să slăbești!

9 pași dovediți pentru a scădea colesterolul LDL

Pasul 1: Nu mai fumați

Efectul dăunător al fumatului asupra sănătății constă nu numai în înfundarea plămânilor cu gudron și în dezvoltarea dependenței persistente de nicotină. Cumpărând în mod regulat țigări, o persoană cumpără infertilitate, impotență și cancer cu banii săi. Întregul organism este distrus treptat: creierul, plămânii, ficatul, rinichii, inima, vasele de sânge. Nu există niciun tip de organ sau țesut care să nu fie afectat de fumat.

Pasul 2: Abordarea corectă a consumului de alcool

Extremele sunt rareori benefice, iar atitudinea unei persoane față de alcool nu face excepție. Abuzul de alcool este foarte dăunător: pe lângă formarea dependenței persistente și pierderea caracterului moral, alcoolismul duce la distrugerea treptată a creierului, ficatului, rinichilor și vaselor de sânge.

Deci, cât ar trebui să bei pentru a scădea colesterolul rău? Pentru aceasta sunt suficiente 10 ml alcool tare sau 40 ml vin roșu sec pe zi. Nu mai mult!

Pasul 3: Ceai verde în loc de cafea

Dacă sănătatea, în principiu, vă permite să beți băuturi care conțin cofeină, atunci să nu fie cafea, ci ceai verde natural. Conține flavonoide, care contribuie la descompunerea LDL, întăresc pereții vaselor de sânge și ai capilarelor și cresc nivelul HDL. Este important să înveți cum să prepari corect această băutură și cum să o folosești corect. Ceaiul verde nu trebuie să fie puternic și amar și se recomandă să bei ceai de cel mult două ori pe zi și în prima jumătate a zilei.

infuzie de telina

Pasul 4: Terapia cu suc

Acizii organici naturali conținuți în sucurile proaspăt stoarse din fructe și legume dizolvă eficient colesterolul rău și, prin urmare, sunt cel mai rapid și mai eficient mod de a curăța vasele de sânge acasă. Sucurile sunt, de asemenea, o sursă delicioasă de vitamine, minerale, fibre și bună dispoziție. Ele vindecă, întineresc, ajută la combaterea excesului de greutate, a celulitei și a aterosclerozei, îmbunătățesc tenul, calitatea unghiilor, a pielii și a părului. Prin urmare, cumpărarea unui storcator de înaltă tehnologie, este o investiție inteligentă în sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră.

Curs de cinci zile de curățare a vaselor de sânge de colesterolul rău cu ajutorul sucurilor proaspăt stoarse, se efectuează conform următoarei scheme:

  • Ziua 1: 130 ml suc de morcovi + 70 ml suc de tulpini de telina;
  • A 2-a zi: 100 ml suc de morcovi + 70 ml suc de castraveți + 70 ml suc de sfeclă roșie, ținut la frigider 2 ore pentru a elimina substanțele nedorite;
  • A 3-a zi: 130 ml suc de morcovi + 70 ml suc de mere + 70 ml suc de tulpini de telina;
  • A 4-a zi: 130 ml suc de morcovi + 50 ml suc de varză;
  • A 5-a zi: 130 ml suc de portocale.

Pasul 5: Ulei de pește sau Omega-3 și CoQ10

Consumul regulat de ulei de pește îmbunătățește semnificativ nivelul de proteină C reactivă din sânge, așa-numita CRP. Mai sunt doi aminoacizi esentiali pentru sanatatea umana: DHA si EPA, al caror continut poate fi crescut artificial.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, aportul zilnic de 2-4 grame de DHA și EPA reduce nivelul de trigliceride la niveluri fiziologice și chiar și un gram din acești aminoacizi pe zi este suficient pentru a proteja împotriva riscului de boli cardiovasculare.

Cum să vă asigurați cu aminoacizi esențiali? De exemplu, puteți lua Coenzima Q10 la o doză de 90 mg/zi, acest lucru vă va permite să creșteți nivelul de DHA din sânge cu 50% în câteva luni. Cu toate acestea, rețineți că administrarea de statine (medicamente care scad nivelul LDL) împreună cu coenzima Q10 este nedorită, deoarece în această combinație coenzima este mai puțin absorbită.

Pasul 6: Eliminați grăsimile trans

Grăsimile trans sunt un adevărat dezastru al timpului nostru, deoarece sunt colesterolul rău în formă pură, mai mult, se găsesc în aproape toate produsele finite: cofetărie, fast-food, cârnați și mezeluri, margarină și maioneză. Orice am cumpăra din magazin, dorind să economisim timp la gătit, vom obține grăsimi trans care se vor depune pe pereții vaselor noastre.

Studiile arată că dacă reduceți conținutul de calorii din dieta zilnică cu doar 1% prin eliminarea grăsimilor trans, puteți reduce riscul de boli cardiovasculare la jumătate!

Doar scoateți 2 grame de grăsimi trans din meniu, scădeți doar douăzeci (dar cele mai dăunătoare) din două mii de kilocalorii și vă veți face cel mai bun cadou.

Când cumpărați produse gata făcute în magazin, citiți cu atenție informațiile de pe etichetă. Dacă scrie că produsul nu conține grăsimi trans, în practică asta înseamnă că există mai puțin de 0,5 g din acesta per porție. Și totuși – sub termenii „saturat” sau „hidrogenat” se ascunde aceleași grăsimi trans care ne amenință cu diabet, infarct, accident vascular cerebral și cancer.

Pasul 7: Magneziu

Celulele endoteliale care ne căptușesc vasele de sânge din interior nu pot respinge eficient moleculele LDL dacă le lipsește magneziu. O deficiență a acestui mineral valoros duce nu numai la creșterea nivelului de colesterol rău, ci și la dezvoltarea migrenei, slăbiciune musculară și cardiacă, angină pectorală și ischemie.

La persoanele care suferă de migrenă toată viața, frecvența și severitatea atacurilor sunt reduse cu 40% prin utilizarea regulată a complexelor vitamine-minerale îmbogățite cu magneziu.

Dacă sunteți diagnosticat cu deficiență de magneziu, este recomandat să începeți să îl luați la o doză de 250 mg pe zi și este cel mai bine atunci când este combinat cu calciu, deoarece acest micronutrient este mai bine absorbit și oferă mai multe beneficii. Este recomandat să adăugați în dietă pește gras, pâine integrală, semințe de dovleac și boabe de grâu germinate – acestea sunt cele mai bune surse naturale de magneziu.

Pasul 8: Reduceți zahărul

S-au spus multe despre pericolele zahărului alb, dar știți cât de mult exacerbează consumul acestuia situația cu niveluri ridicate de colesterol rău și nivel scăzut de colesterol bun?

Studiile au arătat că dacă reduci indicele glicemic al alimentelor consumate de la 61 la 46, poți crește nivelul HDL din sânge cu 7% într-o săptămână.

Dacă doriți să vă protejați de ateroscleroză și tromboză  reduceți aportul de zahăr sau renunțați cu totul la el, înlocuindu-l, de exemplu, cu miere naturală.

Pasul 9: luați vitamina D3

Vitamina D3 se numește vitamina solară: în timpul unei zile de stat pe plajă, celulele pielii noastre produc 10-20 mii UI din această substanță valoroasă, dar chiar și locuitorii din regiunile însorite și calde suferă de deficit de vitamina D3. Potrivit diverselor estimări, între 60 și 80% din populația țării noastre trebuie să ia suplimente de vitamine pentru ca starea vaselor de sânge, a pielii și a oaselor să rămână bună până la bătrânețe.

Anterior, se credea că vitamina D3 nu trebuie luată în doze mari, pentru că atunci poate avea un efect toxic asupra organismului.

Dar studii mai recente arată că administrarea a cel puțin 500 UI de vitamina D3 pe zi poate reduce nivelul CRP, un indicator proteic al colesterolului rău, cu o medie de 25%. La unii pacienți, apare o creștere a nivelului HDL în același timp. În general, un surplus de vitamina D3 reduce riscul ca o persoană să dezvolte toate bolile periculoase care duc la moarte.

Vă rugăm să rețineți că administrarea de capsule sau tablete de vitamina D3 este contraindicată persoanelor cu disfuncție renală și tiroidiană severă, precum și pacienților cu sarcoidoză.

Ce alimente scad nivelul colesterolului din sânge?

Unele alimente conțin fitosteroli, stireni naturali care reglează eficient raportul dintre colesterolul rău și cel bun din sânge. Cunoscând problemele tale, poți îmbogăți dieta cu produse adecvate și poți normaliza echilibrul lipidic, cu puțin sau deloc efort.

De exemplu, dacă mănânci 60 g de migdale pe zi, poți crește HDL cu 6% și, în același timp, poți reduce LDL cu 7%.

Este recomandat să înmuiați migdalele peste noapte și să le consumați pe tot parcursul zilei pentru rezultate uimitoare.

Lista campionilor printre produsele care conțin fitosteroli utili (la 100 g de greutate):

  • boabe de grâu încolțite – 400 mg;
  • tărâțe de orez brun – 400 mg;
  • semințe de susan – 400 mg;
  • seminte de floarea soarelui – 300 mg;
  • fistic – 300 mg;
  • seminte de dovleac – 265 mg;
  • nuci de pin – 200 mg;
  • seminte de in – 200 mg;
  • migdale – 200 mg;
  • ulei de măsline – 150 mg;
  • avocado – 76 mg.

Avocado

Avocado este liderul în conținutul de beta-fitosterol printre toate fructele și legumele. Doar o jumătate dintr-un avocado mediu este suficientă pentru a reduce colesterolul total și trigliceridele din sânge cu 8% și pentru a crește colesterolul bun cu 15% în trei săptămâni.

avocado

Nuci și semințe

Toate semințele și nucile sunt foarte bogate în acizi grași mononesaturați, ceea ce înseamnă că ne îmbogățesc organismul cu colesterol bun. Medicii recomandă să vă răsfățați cu o mână de 30 g din nucile preferate de cel puțin cinci ori pe săptămână: alune de pădure, nuci, caju, migdale, nuci braziliene, fistic.

Semințele, în special cele de in, sunt bogate în acizi grași omega-3, așa că ar trebui să fie adăugate și în dieta ta, de exemplu, ca condiment savuros pentru salatele de legume. Încercați să presărați susan și semințe de in ușor prăjite pe mâncare pentru a adăuga aromă, a condimenta preparatul și a vă ajuta să vă creșteți nivelul de HDL.

Ulei de măsline

Fiecare lingură de ulei de măsline bun vă îmbogățește mâncarea cu 22 de miligrame de fitosteroli. Dacă înlocuiți toată grăsimea animală folosită la gătit cu ulei de măsline, puteți reduce nivelul de LDL din sânge cu 18%. Iar uleiul de măsline nerafinat are, de asemenea, un efect pozitiv asupra stării endoteliului, vindecând leziunile minore din interiorul vaselor și prevenind formarea plăcilor de colesterol.

Fructe albastre, violet și roșii

Culoarea roșie, violetă și albastră a fructelor indică conținutul de polifenoli din ele, iar aceste substanțe naturale reglează în mod natural echilibrul lipidic al sângelui, stimulând producția de colesterol bun de către ficat și eliminând colesterolul rău din vase.

Policosanol

Această substanță este obținută din trestie de zahăr și vândută în magazinele naturiste și în farmacii ca supliment alimentar. Policosanolul nu numai scade nivelul LDL, dar previne și formarea cheagurilor de sânge, suprimă pofta de mâncare, ajută la pierderea în greutate și normalizează tensiunea arterială.

Morcov

Doar doi morcovi suculenți pe zi și, în câteva luni, nivelul LDL din sânge va scădea cu 10-20%.

Usturoi

Usturoiul este cel mai eficient ajutor în lupta împotriva colesterolului rău, deoarece această legumă conține cele mai naturale statine. Usturoiul este bogat in fitoncide, antibiotice naturale, asa ca folosirea lui este utila din orice punct de vedere. Există doar două dezavantaje ale usturoiului: o aromă specifică, din cauza căreia multor oameni pur și simplu nu le place acest produs și un efect agresiv asupra membranei mucoase a tractului digestiv, motiv pentru care usturoiul nu este recomandat pacienților cu afecțiuni gastrice.

Orez roșu fermentat – statine naturale

Un produs secundar al fermentației orezului roșu, monacolin K, scade efectiv trigliceridele, astfel încât iubitorii de mâncare asiatică sunt într-o poziție câștigătoare. Orezul roșu fermentat este folosit in China, Taiwan, Hong Kong si alte regiuni din Asia de Sud-Est ca aroma si colorant alimentar, dar in unele tari europene acest produs este interzis la import, asa ca este dificil de obtțnut.

Commiphora mukul și turmeric

Nu numai din Asia de Sud, ci și unele produse tradiționale arabe reduc în mod eficient nivelul de colesterol rău din sânge. Planta de mirt, cunoscută și sub denumirile etnice guggul și mukul commiphora, conține rășini naturale care curăță perfect vasele de sânge de plăcile de colesterol.

Commiphora mukul
Commiphora mukul

Dar turmericul vă este probabil familiar – acest condiment parfumat este adăugat la pilaf și, de asemenea, se obține din el colorantul curcumină, cu ajutorul căruia produsele (unt, maioneză) primesc un gălbui apetisant. Turmericul este un antibiotic natural puternic și un agent de curățare a colesterolului.

Verdeața proaspătă

Fiecare dintre aceste ierburi proaspete – mărar, pătrunjel, țelină, spanac, frunze de sfeclă, salată verde – conțin o mulțime de fibre, precum și luteină, carotenoizi și acizi organici care curăță pereții vaselor de sânge de depozitele de grăsime acumulate.

Deci, pentru a reduce nivelul de colesterol „rău” și pentru a crește nivelul de „bun”, trebuie să faceți câteva modificări sănătoase în dieta dvs.:

Un exemplu de meniu anti-colesterol pentru o zi:

  • Mic dejun: o porție de fulgi de ovăz, orez sălbatic sau orice alt terci cu ulei de măsline, o omletă din două albușuri, o ceașcă de ceai verde sau o băutură de cafea făcută din cicoare cu miere, fursecuri cu fulgi de ovăz sau câteva felii de pâine din cereale integrale.
  • Al doilea mic dejun: două sau trei fructe sau un pahar de fructe de pădure, o ceașcă de decoct de măceșe, pâine sau prăjituri cu fulgi de ovăz.
  • Prânz: o porție de supă de legume din varză, fasole, mazăre verde sau linte, o bucată de pește copt cu salată de legume, un pahar de suc de fructe sau legume proaspat stors, pâine integrală.
  • Gustare de după-amiază: o porție de salată de morcovi și varză cu ulei de măsline sau câteva fructe.
  • Cina: o bucată de pui, vițel sau curcan la cuptor cu o garnitură de legume sau piure de cartofi, o porție de brânză de vaci cu fructe, o ceașcă de ceai verde cu miere, fursecuri cu fulgi de ovăz sau pâine.
  • Înainte de culcare: un pahar de chefir.

One Reply to “Cum să scazi colesterolul acasă fără medicamente?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *