Aminoacizii sunt particulele care alcătuiesc proteinele. Ele sunt necesare pentru ca organismul să mențină sănătatea și buna funcționare a tuturor sistemelor sale. În acest articol, am adunat fapte interesante despre aminoacizi.
1. Excesul de aminoacizi este dăunător sănătății
Din păcate, chiar și substanțele necesare și benefice în exces dăunează organismului. Aminoacizii, atunci când sunt luați în exces, duc la efecte nedorite.
De exemplu, cu un exces de arginină, apar iritabilitate, tremor, iar tensiunea arterială scade. Dacă nivelul de alanină este crescut, este dificil pentru persoană să se concentreze, se simte obosită, deprimată și pot apărea dureri musculare.
Când echilibrul izoleucinei este perturbat în organism, acest lucru poate duce la alergii, îngroșarea sângelui și apatie. Și dacă metionina este crescută, atunci apar greață, somnolență și manifestări alergice. Memoria și sistemul nervos suferă dacă există un exces de fenilalanină în organism.
Pentru a face față simptomelor și consecințelor neplăcute ale unui exces de aminoacizi, trebuie neapărat să consultați un medic.
2. Nu poți construi mușchi fără aminoacizi
Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor. Și dacă nu sunt suficienți în organism, nu vor funcționa pentru a construi masa musculară. În consecință, este important să monitorizați cantitatea de aminoacizi consumată. În special leucina, deoarece este cea care ajută la formarea de noi celule musculare, la producerea hormonului de creștere, la regenerarea celulelor deteriorate și la primirea energiei necesare.
Odată cu vârsta, merită mai ales să ținem o dietă care ajută la obținerea de proteine și aminoacizi, deoarece pe măsură ce o persoană îmbătrânește, procentul de masă musculară din organism scade.
3. Unii aminoacizi pot fi produși de organism
Aminoacizii neesențiali sunt cei pe care organismul îi poate produce singur, îi poate sintetiza din alți aminoacizi și substanțe și, de asemenea, îi poate obține din alimente. Aceștea includ carnitina, taurina, prolina, serina, arginina, glutamina, glicina si asparagina.
Aminoacizii esențiali pot fi obținuți numai din alimente.
Aminoacizii esentiali includ izoleucina, metionina, triptofanul, valina, izoleucina, metionina, leucina, lizina, fenilalanina. Și de neînlocuit condiționat – tirozină, histidină, alanină, cisteină.
4. Aminoacizii sunt codificați în ADN
Informațiile din genele ADN sunt stocate într-o secvență liniară. Este notat cu patru litere care corespund compușilor organici: a – adenină, g – guanină, c – citozină și t – timină. Sunt baze nucleotidice. Secțiunile de ARN, lungi de trei nucleotide, se numesc codoni sau tripleți. Ei codifică cei 20 de aminoacizi găsiți în corpul uman.
Tripleții sunt traduși în anumite oligoelemente folosind codul genetic. O proteină este alcătuită dintr-o secvență codificată de aminoacizi. Este de remarcat faptul că ordinea lor în structura moleculelor de ADN și ARN este transmisă de la părinți la copii.
Deci, de exemplu, o boală ereditară numită albinism este asociată cu încălcări ale genelor responsabile de producerea aminoacidului tirozină. Este o substanță precursoare necesară pentru producerea de melanină. Deficiența acestuia provoacă o lipsă de pigmentare a pielii și a retinei.
5. Aminoacizii contribuie la sănătatea și frumusețea pielii
Anumiți aminoacizi sunt deosebit de importanți pentru a menține pielea fermă și suplă. De exemplu, glicina, selina și prolina sunt implicate în producerea de colagen. Și arginina este necesară pentru regenerarea celulară și întărirea stratului epidermei.
Aceștia și alți aminoacizi pot fi găsiți în produsele de îngrijire a pielii. Sunt obținute din produse animale și vegetale. Aminoacizii din cosmetice sunt microproteine, adică particule care pot pătrunde în stratul cornos al pielii și al cuticulei părului, ceea ce le face ingrediente eficiente.
6. Fiecare aminoacid are propriul aport zilnic
Doza zilnică recomandată de aminoacizi variază în funcție de vârstă, precum și de greutatea persoanei. La fel de important este câte proteine consumi zilnic. Pentru cei care nu sunt supuși unei activități fizice active, în medie, se recomandă consumul de proteine în proporție de 0,7 g la 1 kg de greutate corporală. În medie, este de aproximativ 45 g pentru femei și 55 g pentru bărbați.
Zilnic la fiegare gram de proteină, ai nevoie de:
- 18 mg histidină;
- 25 mg izoleucină, metiodină și cistină;
- 55 mg leucină;
- 51 mg lizină;
- 47 mg fenilalanină și tirozină;
- 27 mg treonină;
- 7 mg triptofan;
- 32 mg valină.
Vestea bună este că o dietă echilibrată care include carne și pește, legume și fructe proaspete, verdeață și nuci poate furniza toți aminoacizii esențiali. Inclusiv mâncarea vegetariană.