La sfârșitul anilor 80, oamenii de știință au început să cultive primele culturi de OMG. De atunci, disputele cu privire la beneficiile și daunele lor asupra sănătății umane nu s-au diminuat.

Unii experți susțin că OMG-urile (organismele modificate genetic) sunt cea mai mare realizare a științei. Utilizarea ingineriei genetice a crescut productivitatea, ceea ce înseamnă că foamea nu amenință umanitatea. Alți oameni de știință numesc astfel de alimente „hrană Frankenstein”. Ei sunt convinși că jocul cu natura este periculos și poate provoca consecințe catastrofale pentru întreaga umanitate, precum și pentru mediu.

Ce este OMG?

OMG înseamnă organisme modificate genetic. Oamenii de știință folosesc acest termen pentru a se referi la toate organismele al căror cod genetic a fost transformat artificial.

Organismele vii care există în natură își schimbă constant codurile genetice. Aceste procese apar spontan și se numesc mutații. Dacă organismele nu ar poseda astfel de proprietăți, atunci conceptul de evoluție nu ar exista. Nu am fi noi.

Mutațiile pot aduce beneficii organismului sau îi pot dăuna. Totul depinde dacă îl ajută în existența lui ulterioară. În cea mai mare parte, astfel de mutații sunt neutre. Ele nu se manifestă în niciun fel, sau se fac simțite prin schimbări abia vizibile. Mutațiile benefice stau la baza evoluției unei specii. Organismele care poartă mutații dăunătoare fie nu sunt viabile, fie nu se pot reproduce. Deci natura protejează specia de influența factorilor nocivi asupra ei.

Oamenii se amestecă în evoluția naturii de mult timp, încercând să ofere organismelor proprietățile de care au nevoie. Selecția artificială a făcut posibilă creșterea multor rase de animale domestice. Avem capacitatea de a cultiva o varietate de plante alimentare și ornamentale. Dacă te uiți la asta, atunci selecția este o intervenție indirectă a omenirii în codurile genetice ale organismelor vii. Rezultatul unei astfel de lucrări sunt produse noi și animale care au caracteristicile necesare.

alimente modificate

De fapt, modificarea genetică și selecția urmăresc un scop comun – schimbarea tipului de plantă sau animal pentru a obține rezultatul de care o persoană are nevoie. Cu toate acestea, selecția are anumite dezavantaje. La urma urmei, apariția unei specii cu parametrii necesari trebuie să aștepte mult timp. Mutațiile vor apărea oriunde. Adesea crescătorii recurg la utilizarea de mutageni. Ele ajută organismele să acumuleze mutații mai repede.

Mutageneza este introducerea de modificări în secvența de nucleotide a ADN-ului. Mutageneza spontană apare sub influența unor factori externi asupra organismului: raze ultraviolete, radiații, mutageni chimici.

Această abordare vă permite să obțineți un număr mare de specii mutante. Multe dintre ele vor fi mai rele decât produsul original. Cu toate acestea, printre materialul modificat, uneori este posibil să găsiți unul care să aibă caracteristicile specificate. OMG-urile sunt un alt nivel de selecție artificială.

Progresele în inginerie genetică fac posibilă obținerea proprietăților dorite în plante imediat după ce au fost făcute modificările. Chiar și prima generație îndeplinește caracteristicile specificate. Mai mult, mutațiile nedorite ale unui astfel de material nu apar.

Un organism modificat este un organism în care s-au făcut modificări intenționate ale genotipului. Dacă luăm în considerare această problemă în legătură cu industria alimentară, atunci astfel de produse le includ pe acelea în care au fost introduse gene care nu le sunt caracteristice.

Obiectivele creării de OMG-uri

OMG-urile au fost crescute pentru a crește randamentul culturilor și pentru a le îmbunătăți rezistența la factorii de mediu negativi, cum ar fi seceta sau deficiențele de nutrienți. Astfel de plante trebuie să fie rezistente la dăunători și viruși. Oamenii de știință au încercat să dezvolte culturi care să poată fi cultivate la costuri minime și, în același timp, să primească recolte mari. În plus, problema penuriei de alimente este acută în multe țări.

Persistența culturilor și securitatea alimentară

În plantele modificate genetic au fost introduse gene care sunt capabile să distrugă buruienile și insectele dăunătoare și, de asemenea, ajută la rezistența activă la viruși. De asemenea, au fost create plante care tolerează seceta mai bine decât omologii lor din specii. Prin urmare, pot fi cultivate în acele țări în care există o lipsă de apă.

Nu este un secret pentru nimeni că o mare parte a culturii moare din cauza bolilor, paraziților și virușilor. Utilizarea ingineriei genetice face posibilă rezolvarea acestei probleme.

Pulverizarea legumelor cu substanțe otrăvitoare care ucid insectele vă permite să scăpați de ele. Cu toate acestea, calitatea produselor are de suferit din această cauză. Statisticile arată că utilizarea plantelor OMG poate reduce cantitatea de pesticide din produse cu 37%, iar în cazul insectelor rezistente – cu 42%.

Beneficii economice și pentru mediu

Unele plante modificate se maturizează și cresc mai repede. Acest lucru vă permite să creșteți randamentul și veniturile din vânzarea unor astfel de culturi. Mai mult, prețul pentru consumator rămâne la un nivel acceptabil.

În 2014, revista PLOS Biology a publicat un raport conform căruia au fost create plante modificate genetic care aveau capacitatea de a folosi mai mult din propriul lor azot. Acest lucru va reduce cantitatea de îngrășământ aplicată. Cultivarea acestor culturi face posibilă reducerea daunelor solului și reducerea costului final al produsului.

Obținerea de beneficii economice și de mediu este un alt obiectiv urmărit de oamenii de știință implicați în dezvoltarea plantelor modificate genetic. După cum arată practica, produsele OMG sunt mai productive cu 21%.

Îmbunătățirea nutriției

Modificarea genetică a produselor poate crește valoarea lor nutritivă. Utilizarea acestor tehnologii face posibilă îmbogățirea plantelor cu proteine, vitamine și minerale. Acest lucru este valabil mai ales în țările subdezvoltate, unde oamenii nu își pot permite un meniu echilibrat.

Modificarea genetică face posibilă rezolvarea problemei foametei. De exemplu, orezul îmbogățit cu vitamina A va salva un număr imens de oameni de deficitul acestei substanțe.

Datorită modificărilor genetice, oamenii de știință au creat pești ornamentali fluorescenți. Se numesc glofish. Acești pești costă doar câțiva dolari.

Orezul îmbogățit cu beta-caroten este originar din Elveția. Se numește „orez auriu”. Proprietățile sale benefice au fost îmbunătățite de transgenele narciselor. Consumul de orez fortificat este deosebit de important pentru locuitorii țărilor asiatice. Acolo mulți oameni au o deficiență de vitamina A. 100 g de produs îmbogățit conține beta-caroten, care cu 120% vă permite să satisfaceți nevoia zilnică de acesta la un adult.

Durată lungă de valabilitate

Alimentele modificate durează mai mult decât alimentele obișnuite. Ele pot fi transportate cu ușurință pe distanțe lungi.

Potrivit OMS, produsele OMG „nu prezintă un risc pentru sănătatea umană”. Oamenii de știință care sunt critici față de acest punct de vedere obiectează că studiile nu pot fi numite complete, deoarece nu au fost efectuate de mult timp. Reacții adverse ireversibile pot apărea în viitor. Când exact este imposibil de prezis.

Preocupările oamenilor cu privire la consumul de OMG-uri:

  • OMG-urile nu pot fi numite sigure, deoarece orice interferență cu structura genei duce la mutații ireversibile. Cu toate acestea, în orice organism viu, aceste mutații apar în mod regulat și fără nicio influență externă. Prin urmare, o afirmație care se referă la OMG-uri poate fi făcută pentru orice produs: cultivat într-o grădină, într-o casă de țară, în timpul selecției la o fermă etc. Mutațiile nu reprezintă un motiv pentru a refuza produsele modificate genetic.
  • În peste 20 de ani pe piață, OMG-urile nu au provocat și nu au contribuit la vreo boală sau deces. În primăvara lui 2016, Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină (NAS) au investigat problema siguranței OMG-urilor și au concluzionat că OMG-urile sunt sigure. Studiul lor a constatat că „nu există dovezi semnificative ale diferențelor în ceea ce privește riscurile pentru sănătatea umană între culturile modificate genetic disponibile în prezent și cele cultivate în mod convențional”.
  • OMG-urile provoacă cancer. Această afirmație nu are o bază științifică. Aceste zvonuri sunt răspândite fără dovezi.
  • OMG-urile sunt dezvoltate de corporații în scopul îmbogățirii lor și nu în beneficiul fermierilor și consumatorilor obișnuiți. Este inutil să argumentăm că OMG-urile cresc profiturile. Altfel, nimeni nu s-ar implica și nu s-ar finanța dezvoltarea lor. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm cât de mult aduc produsele cu inscripția „organic”. În cultivarea lor nu au fost aplicate tehnologii moderne. Astfel de produse sunt cu 10-40% mai scumpe decât cele convenționale. Mai mult, miturile umflate și temerile consumatorilor cu privire la pericolele modificării genetice au o contribuție semnificativă la creșterea prețurilor. Marile corporații câștigă în mod egal atât din OMG-uri, cât și din industria ecologică.
  • Corpul uman poate fi „infectat” cu ADN din alimente modificate. Orice aliment (OMG și convențional), odată ajuns în organism, se descompune în stomac și intestine. Ele sunt împărțite în aminoacizi, trigliceride, zaharuri și acizi grași. Dacă, după ce a mâncat alimente, ADN-ul lor ar putea fi integrat în genomul nostru, atunci după ce fiecare mânca o banană, o persoană s-ar îngălbeni, iar după ce a mâncat castraveți, ar deveni verde. Oamenii au mâncat întotdeauna alimente care conțin ADN străin, dar nu au dobândit proprietățile alimentelor.
  • OMG-urile sunt periculoase pentru insecte. Nu se poate exclude că cultivarea culturilor modificate să aibă un impact negativ asupra numărului unor insecte. Cu toate acestea, nici măcar reviste de renume nu au publicat un singur fapt care să confirme această teorie.
  • Plantele modificate genetic devin infertile după 1 sau 2 generații. Chiar este. Acest lucru nu a fost făcut întâmplător, ci pentru a se asigura că organismele modificate nu intră în sălbăticie. Consumul de OMG-uri nu provoacă infertilitate la oameni. Mai mult, plantele infertile MG au fost obținute din aceleași semințe infertile (hibrizi F1). Ei cresc mai bine decât părinții lor, aduc o recoltă bună, dar nu dau ei înșiși urmași.

gmo

Natural – întotdeauna util?

Există o părere că alimentele organice sunt o sursă de sănătate și longevitate. Mulți oameni cred că fermierii nu folosesc pesticide sau îngrășăminte pentru a-și produce culturile. Cu toate acestea, aceasta este o concepție greșită profundă. Dacă te uiți la regulamentul european, care este considerat cel mai strict din lume, chiar și acesta permite utilizarea a 30 de pesticide și îngrășăminte. Dacă agrarii nu și-ar cultiva câmpurile în niciun fel, atunci produsele lor ar costa nu de 3, ci de 40 de ori mai mult.

Sunt cunoscute numeroase cazuri de otrăvire cu produse ecologice. Și oamenii suferă masiv de ele. Infecțiile intestinale duc la moartea pacienților din întreaga lume. Sunt cauzate de flora patogenă naturală, de exemplu, E. coli sau salmonella. Deși nicio persoană nu a murit din cauza OMG-urilor.

Numai în America, 40 de milioane de oameni sunt otrăviți de agenți patogeni naturali în fiecare an. Peste 100.000 dintre ei ajung la spital, iar aproximativ 3.000 de oameni mor.

Fobia OMG-urilor (chemofobia) câștigă amploare în fiecare an. Este alimentată de frica de necunoscut, lipsa cunoștințelor suficiente și gândirea critică. Tot ceea ce produc oamenii la scară industrială este considerat inițial dăunător. În timp ce produsele bio atrag prin „utilitatea” lor. Ele acționează ca un puternic contrabalansat pentru „chimie”.

Chemofobia este frica de compuși chimici. Este o formă de tehnofobie și frică de necunoscut.

Mărul este considerat unul dintre cele mai sigure fructe. Cu toate acestea, conține „E-uri” din abundență (din natură):

Regulatori de aciditate
E300 – acid ascorbic
E330 – acid citric
E334 – acid acetic
E363 – acid succinic
E374 – niacina

Coloranti:
E101 – riboflavina
E140 – clorofila
E160a – carotina
E163 – antociani
E181 – tannin

Conservanti
E260 – acid oxalic
E270 – acid lactic
E280 – acid proprionic
E296 – acid malic

Emulgator
E440 – pectina

Potentiator de gust si aroma
E620 – acid glutamic

Altele
E921 – cistina.

Siguranța OMG-urilor

De la crearea primului OMG, oamenii de știință au început să evalueze toate riscurile posibile pe care sunt capabili să le aducă omenirii. Academiile Americane de Științe au organizat un studiu la scară largă. Include peste 900 de lucrări științifice care au fost publicate în ultimii 30 de ani. Toate aceste studii au urmărit un obiectiv comun – evaluarea impactului OMG-urilor asupra oamenilor.

Lucrarea a fost analizată de 50 de oameni de știință din diverși specialiști. Lucrările au fost revizuite de 26 de experți independenți. Toți au ajuns la concluzia că OMG-urile nu dăunează organismului uman.

Iată fragmente din publicație, care a fost postată pe site-ul OMS.

Organismele modificate genetic au gene diferite care sunt inserate în ele în moduri diferite. Prin urmare, siguranța unui anumit produs MG trebuie evaluată separat. Este imposibil de concluzionat că fiecare produs modificat este sigur.

Toate produsele modificate genetic care sunt acum la vânzare au fost testate complet și nu dăunează sănătății umane. Nu s-au constatat efecte negative după consumul de astfel de alimente de către oamenii din țările în care este permis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *