GRĂSIME VISCERALĂ

Grăsimea viscerală este acumularea de grăsime a corpului nostru, care nu se acumulează în straturile subcutanate ale taliei și șoldurilor, ci în jurul organelor abdominale. Este mai periculoasă decât cea obișnuită și, de asemenea, este mult mai dificil să-i faci față. Dacă acumulările subcutanate pot fi, în cazuri extreme, îndepărtate chirurgical, atunci acumulările viscerale – medicii nu au învățat încă cum să le decupeze.

Depozitele viscerale sunt si ele importante pentru organism, ele protejeaza organele interne de efectele mediului intern. Dar volumul lor total nu trebuie să depășească mai mult de 10-15% din numărul total al tuturor celulelor adipoase din organism.

Care este pericolul grăsimii viscerale

Acumulările peste norma prescrisă devin deja periculoase pentru sănătate.

grasime la organe

Un exces al stratului visceral poate provoca o serie de boli:

  • vene varicoase, deoarece există o sarcină excesivă pe picioare
  • infarctul miocardic, deoarece inima este acoperită cu grăsime, începe să funcționeze defectuos, ceea ce duce adesea la consecințe dezastruoase
  • boli oncologice
  • dezechilibru hormonal
  • încălcarea proceselor metabolice din organism

Care este diferența dintre grăsimea viscerală și grăsimea subcutanată

Corpul nostru are nevoie de grăsime subcutanată. Este un fel de rezervă. Reface rezervele de energie ale organismului, ne ofera energie vitală și ne încălzește în sezonul rece.

Mâncând constant, ne refacem rezervele de grăsime. Dar cu exagerarea semnificativă, organismul începe să depună rezerve nu în straturile subcutanate, ci direct în apropierea organelor interne. Astfel de straturi de grăsime interne se numesc grăsime viscerală.

Apare o creștere a stratului de grăsime în jurul stomacului, ficatului, vezicii biliare, intestinelor, rinichilor, organelor genitale. Excesul de grăsime viscerală blochează fluxul de sânge și limfa către organele interne. Ventilația plămânilor se înrăutățește, se formează un dezechilibru de oxigen în organism, ceea ce duce la dificultăți de respirație și apnee în somn.

Depozitele viscerale – de unde provin?

Geneticienii susțin că tendința de a acumula grăsime viscerală este în primul rând o predispoziție genetică. Dar și noi înșine suntem vinovați de acumularea sa.

Cele mai norocoase femei au figura în formă de pară. De regulă, proprietarele de șolduri luxuriante și o talie subțire au tendința de a acumula acest tip de grăsime mult mai puțin.

Indiferent de structura figurii și predispoziția genetică, la femeile după vârsta de 40 de ani, producția de hormoni feminini scade și probabilitatea creșterii țesutului adipos visceral crește semnificativ.

Jumătatea puternică a umanității nu este predispusă la formarea celulitei, ci este predispusă la acumularea de grăsime internă.

Tot mai des, vedem adesea bărbați cu o burtă uriașă. Se mai numește „burtă de bere”. Și nu degeaba. Berea afectează negativ testosteronul, un hormon care luptă cu excesul de grăsime din corpul masculin.

Prin natura sa, populația masculină este mai puțin predispusă la obezitate. Dar acest lucru se aplică numai acelor bărbați ale căror niveluri de testosteron sunt normale.

Pentru a determina cantitatea de grăsime corporală „periculoasă”, trebuie să contactați clinica și să treceți un examen medical.

GRĂSIME VISCERALĂ

Cum să scapi de grăsimea viscerală

⇒În primul rând, trebuie să treci la o dietă sănătoasă. Creșteți aportul de alimente vegetale, adică dieta dvs. zilnică ar trebui să conțină 70% din legume și fructe.

⇒Reduceți aportul de grăsimi animale (unt, carne grasă de vită sau porc) și grăsimi vegetale similare (uleiuri de palmier și nucă de cocos).

⇒Este necesar să se abandoneze complet grăsimile trans, care sunt folosite pentru a crea diverși înlocuitori pentru uleiurile naturale (așa-numitele produse tartinabile, imitație ieftină a untului). De asemenea, aceste uleiuri sunt adesea folosite pentru prepararea diverselor brioșe, prăjituri, pentru prepararea produselor de cofetărie.

⇒Revizuiește-ți dieta și elimină alimentele cu IG ridicat. Astfel de alimente cresc dramatic glicemia, ceea ce crește sinteza insulinei. Și aceasta este o cale directă către formarea excesului de grăsime la nivelul taliei.

⇒Încercați să reduceți la minimum consumul de băuturi alcoolice.

⇒Schimbați pâinea albă simplă cu produse de copt integrale. Includeți alimente bogate în fibre în dieta dvs. pentru a vă curăța colonul.

⇒Uitați de gustările nesănătoase sub formă de sandvișuri cu cârnați. Nucile, fructele uscate, citricele, legumele crude și fructele sunt o alternativă indispensabilă la sandvișurile nesănătoase.

⇒Cel mai important, fă-ți timp pentru exerciții fizice regulate.
Doar activitatea fizică activă poate arde grăsimea viscerală, și anume alergatul, înotul, ciclismul, fotbalul, tenisul.

Principalul inamic al grăsimii interne este activitatea. Mișcă-te mai mult, urmează regulile unei alimentații sănătoase și grăsimea se va topi.