Gust amar în gură

Gura amar în gură, de obicei dimineața, apare adesea la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani. Poate fi cauzat de modificări legate de vârstă la nivelul papilelor gustative, de procese inflamatorii în gură sau de boli interne cronice.

Dacă amărăciunea din gură apare în mod regulat și persistă mult timp, poate fi un simptom periculos. Bolile tractului digestiv, ale vezicii biliare, ale ficatului și ale canalelor biliare pot provoca, de asemenea, amărăciune. Ce cauzează gust amar în gură și cum se tratează?

Gust amar în gură – ce înseamnă?

Gust amar în gură poate apărea spontan sau poate fi prezent în mod constant de ceva timp. Deci, cu intoxicația corpului sau patologiile endocrine, amărăciunea din gură nu dispare mult timp, iar gustul amar care apare din cauza unei încălcări a proceselor digestive apare imediat după mâncare și dispare după un timp.

Cauzele amărăciunii în gură

Afecțiuni ale ficatului, vezicii biliare și canalelor sale. Amărăciunea în gură poate semnala patologii ale ficatului, în care îi este dificil să-și îndeplinească funcțiile. Celulele hepatice produc bilă, de acolo aceasta merge în vezica biliară și este transportată în intestine după cum este necesar. Încălcările în oricare dintre aceste etape pot duce la stagnarea bilei și eliberarea acesteia în esofag, ceea ce provoacă un gust amar în gură. De obicei, patologia este evidențiată nu numai de amărăciune, ci și de o serie de alte simptome – o nuanță gălbuie a pielii, formarea unui strat galben dens pe limbă, urină închisă sau colorată, un gust metalic în gură.

Boli ale tractului gastrointestinal. Există o serie de boli ale tractului digestiv, care se caracterizează prin apariția amărăciunii în gură. Acestea includ boala de reflux gastroesofagian, dispepsia gastrică, colita, enterita, gastrita și ulcerele. Un gust amar în gură apare împreună cu o senzație de greutate a stomacului și arsuri la stomac după mâncare cu tulburări dispeptice, în plus, se pot adăuga simptome precum greață, diaree, flatulență.

În boala de reflux gastroesofagian, stomacul își pierde capacitatea de a se curăța singur, iar prin valva esofagiană inferioară, conținutul stomacului sau intestinelor poate pătrunde în esofag, provocând un gust neplăcut de acid sau amărăciune în gură. Alte simptome ale bolii sunt greață, balonare, arsuri la stomac și durere în piept, precum și tuse și dificultăți de respirație, care se manifestă în decubit dorsal. Pentru ameliorarea stării pacientului, se recomandă ajustarea dietei, îndepărtarea ciocolatei, citricelor, afumăturile și alimentele grase din alimentație, mâncarea în porții mici, renunțarea la alcool și imediat după masă nu luați o poziție orizontală, timp în care simptomele arsurilor la stomac se agravează.

Ce duce la dezvoltarea cancerului de stomac – simptome și tratament

Dispepsia stomacului este o tulburare digestivă cauzată de hipersecreția de acid clorhidric în stomac, o încălcare a motilității acestuia sau alte cauze. Cel mai adesea se manifestă ca o senzație de greutate și plinătate a stomacului chiar și după o cantitate mică de mâncare, greață, balonare și o senzație de amărăciune în gură dimineața. Poate fi exacerbată de condițiile stresante, precum și după administrarea anumitor medicamente. Examenul fibroastroscopic (FGS) vă permite să detectați patologii ale tractului digestiv și să elaborați corect un regim de tratament, cu implementarea sa cu succes – toate simptomele neplăcute dispar.

Vezi si...  Ipohondria - cauze, simptome și tratament

Invazia parazită a organismului. Paraziții care trăiesc în intestin îi distrug mucoasa și provoacă multe patologii ale tractului digestiv. Deci, Giardia – cei mai simpli paraziți flagelati care trăiesc în intestinul subțire – atașându-se de pereții săi, lezează membrana mucoasă, provocând iritații și perturbări ale proceselor digestive. Ele distrug glicocalixul și blochează absorbția nutrienților de către vilozitățile intestinale, care perturbă metabolismul grăsimilor și carbohidraților, iar simptomele pot apărea chiar și cu o dietă echilibrată și bogată în vitamine. Giardia provoacă reacții alergice, pot provoca o sensibilitate crescută a organismului la substanțe care nu erau recunoscute ca alergeni înainte. Dacă amărăciunea din gură este cauzată de activitatea paraziților, atunci curățarea corpului este cea mai bună modalitate de a-l trata. Medicina tradițională sugerează utilizarea vetricei și pelinului pentru a elimina paraziții.

Boli ale cavității bucale. Dacă amărăciunea în gură apare după proceduri stomatologice sau este însoțită de dureri de dinți, atunci cel mai probabil este cauzată de boli ale dinților, țesuturilor parodontale și gingiilor. Un gust amar poate fi cauzat de o obturație sau coroană de proastă calitate, o reacție alergică la materialele pentru protezarea dentară, precum și o tulburare a receptorilor din cauza unei încălcări a inervației limbii sau a reproducerii microflorei patogene în cavitatea bucală. Deteriorarea mecanică a mucoasei bucale, parodontita, gingivita, stomatita și boala parodontală pot fi însoțite de un gust amar în gură, pentru tratamentul acesteia, ar trebui să consultați un stomatolog.

Tulburări hormonale. Tulburările funcționale ale glandei tiroide duc la creșterea sau scăderea secreției de hormoni tiroidieni, determinând o stare de hipertiroidism sau hipotiroidism. Acest lucru poate crește cantitatea de adrenalină, norepinefrină, ceea ce duce la spasm al căilor biliare. Stagnarea bilei care apare ca urmare a dischineziei biliare poate provoca un gust amar în gură. Prin urmare, în acest caz, tratamentul este imposibil fără normalizarea echilibrului hormonal al pacientului.

Vezi si...  7 sfaturi pentru o inimă sănătoasă

O altă boală a sistemului endocrin, printre simptomele căreia apare gust amar în gură, este diabetul zaharat. Senzația de amărăciune apare împreună cu o serie de alte simptome – vedere încețoșată pe termen scurt, transpirație, o senzație de căldură în picioare și palme cu creșterea zahărului din sânge.

Gust amar în gură

După consumul de nuci de pin, amărăciunea în gură poate apărea și la o persoană perfect sănătoasă. De obicei, acest fenomen este atribuit în mod eronat proprietăților coleretice ale produsului, dar nu va exista o astfel de reacție la nucile de pin de înaltă calitate. Între timp, amărăciunea în gură apare imediat după masă și durează câteva zile, uneori pot apărea și alte simptome de intoxicație – greață și durere la nivelul ficatului. Toate acestea indică în mod clar că nucile de pin au fost cultivate artificial și importate din China. Există multe motive pentru care este mai bine să refuzi un astfel de produs alimentar.

De ce nu ar trebui să mănânci nuci de pin din China:

  • În timpul procesului de producție, nucile sunt tratate cu pesticide și alte substanțe chimice care pot provoca intoxicații și reacții alergice; în majoritatea țărilor europene, importul de astfel de nuci este interzis.
  • Perioada de valabilitate a nucilor de pin este scurtă, deoarece grăsimile care compun compoziția lor sunt rapid oxidate și rânced. Este de 12 luni pentru nucile fără coajă și șase luni pentru nucile decojite ambalate în vid. Deoarece procesul de transport din China, depozitarea într-un depozit și vânzarea pot fi amânate, nucile expirate ajung adesea pe masă. Un astfel de produs nu are proprietăți utile și bun gust și poate chiar dăuna sănătății.
  • Condițiile de depozitare pentru livrarea mugurilor de pin din China nu pot fi respectate cu strictețe.

Ce să faci dacă ai gust amar în gură după consumul nucilor de pin:

  • Bea cât mai mult lichid – acesta este un sfat universal pentru toate cazurile de intoxicare alimentară. Apa va elimina substanțele toxice din organism, va atenua simptomele de intoxicație, deși amărăciunea din gură poate crește în primele minute.
  • Dintre medicamente, se recomandă să luați adsorbanți – Smecta, Enterosgel, Polyphepan și este mai bine să refuzați medicamentele coleretice, acestea fiind ineficiente în acest caz.
Vezi si...  Cum să scazi colesterolul acasă fără medicamente?

Dacă, în ciuda tuturor acțiunilor întreprinse, amărăciunea din gură nu dispare, consultați un medic – nucile de proastă calitate ar putea exacerba bolile cronice ale tractului digestiv.

Răspunsuri la întrebări frecvente

Poate apărea amărăciunea în gură după administrarea de antibiotice? După administrarea antibioticelor, poate apărea și un gust amar în gură, care dispare în curând. Orice medicamente care afectează ficatul pot provoca durere și amărăciune în gură, chiar și în absența bolilor cronice. În acest caz, gustul amar este asociat tocmai cu tulburări ale ficatului și necesită un tratament adecvat. Nu este exclusă o reacție alergică la medicamente, care se poate manifesta și prin amărăciune în gură. Antihistaminice, medicamente antifungice, precum și ierburi medicinale (sunătoare, cătină) sunt adesea cauza gustului amar în gură. Orice medicament care perturbă echilibrul microflorei din gură poate provoca placă, miros, amărăciune și un gust metalic.

De ce dimineața apare gust amar în gură? Poate fi cauzată de eliberarea bilei în esofag, ceea ce se întâmplă cu boala de reflux gastroesofagian și poate fi, de asemenea, un semn că ficatul nu își face treaba.

De ce apare amărăciunea în gură după masă? Amărăciunea poate apărea după alimente grase și supraalimentare. Acest simptom este prezent la persoanele cu boli ale vezicii biliare și ale canalelor acesteia, cu boli hepatice. În plus, amărăciunea în gură apare adesea la femeile însărcinate, care nu este asociată cu boli, ci se manifestă cu un nivel crescut de progesteron (valva care separă conținutul stomacului slăbește, ceea ce poate provoca un gust de bilă și acid. în gură). La sfârșitul sarcinii, amărăciunea în gură la femeile însărcinate apare din cauza presiunii fetale asupra stomacului și vezicii biliare. Gustul amar apare pentru scurt timp după unele medicamente și poate apărea și în cazul tulburărilor dispeptice și pe fonul stresului.

Amărăciunea din gură nu poate fi îndepărtată cu ajutorul medicamentelor, deoarece aceasta nu este o boală, ci doar unul dintre simptomele tulburărilor corporale, fiecare dintre acestea necesită o abordare individuală a tratamentului.