Măceșele au fost de multă vreme folosite în tratamentul unei game largi de boli. Infuziile din plantă ajută la probleme cu digestia, inima, vasele de sânge, pielea și multe altele. Există dovezi că măcesele au efecte anticancerigene. Toate acestea dau motive pentru a introduce băuturile de măceș în dieta ta.
Decoct de măceșe – beneficii mari pentru sănătate
Se recomandă o cură de 7-10 zile, a câte maxim 500 ml pe zi. Se poate prepara prin fierbere sau în termos lăsat peste noapte.
Întărsește răspunsul imun
Măceșele conțin o concentrație mare de vitamina C. Prin urmare, introducerea în alimentație a băuturilor pe bază de măceșe este un scenariu bun pentru întărirea apărării imune.
Vitamina C joacă un rol important în stresul asociat cu inflamația. Flavonoidele și taninurile prezente în fructe au efect antiviral, antibacterian și antiinflamator. Compușii chimici din măceșe formează microflora intestinală, care este nefavorabilă pentru microorganismele patogene.
Tratează artrita
Dacă măcesele din soiul Rosa canina sunt consumate în fiecare zi, rezultatul va fi o reducere a simptomelor artritei. Studiul celulelor cartilajului la indivizii care suferă de artrită a arătat că această boală duce la degradarea țesutului articular. Măceșul, așa cum am menționat deja, are un efect antiinflamator și imunostimulator. Acesta din urmă îmbunătățește chemotaxia – transportul celulelor imune în țesut.
Tratează neoplasmele maligne
O serie de studii demonstrează că măcesele sunt un remediu natural împotriva anumitor tipuri de cancer (de exemplu, neoplasmele maligne ale sânului).
Prevenirea bolilor cronice
Măceșul conține substanțe bioactive: fenoli, acid ascorbic (vitamina C), beta-caroteni, taninuri, pectine. Aceste componente ajută la reducerea stresului oxidativ, care provoacă afecțiuni cronice (și, de asemenea, oncologie). Flavonoidul tirozid din măceșe are un efect antiinflamator pronunțat. Carotenoizii inhibă răspândirea unui număr de tumori în organism, deoarece au un efect antiinflamator și antioxidant. Licopenul din măceșe are activitate antitumorală. Acesta din urmă activează conexiunile intercelulare, împiedicând creșterea neoplasmelor maligne.
Reducerea colesterolului
Aportul sistematic de ceai de măceșe scade nivelul de colesterol din sânge. Măceșul este o alternativă sigură la medicamentele care scad colesterolul (statine) care prezintă o serie de efecte secundare.

Întărirea sistemului cardiovascular
Decoctul de măceșe conține hiperozidă, rutina, quercetină, care optimizează funcțiile sistemului cardiovascular. Hiperozida, de exemplu, favorizează absorbția mineralului potasiu (K), care este necesar pentru alimentația inimii și reglarea funcțiilor acesteia.
Rutina întărește capilarele. Alte vitamine și microelemente, flavonoide și carotenoide, au un efect benefic asupra producției de celule sanguine, întârzie formarea cheagurilor de sânge, reduc probabilitatea bolilor coronariene, aterosclerozei și infarctului miocardic.
Tratament scorbut
Vitamina C din măceșe ajută la sinteza proteinei de colagen. Acesta din urmă are multe varietăți și formează toate țesuturile conjunctive din organism. Vitamina C reduce orice inflamație și întărește răspunsul imunitar, astfel încât protejează împotriva scorbutului. Cândva, această boală a fost un adevărat flagel al marinarilor care nu aveau o dietă normală în timpul călătoriilor lungi. Ca urmare, s-au dezvoltat simptome severe: gingiile se umflau și sângerau, cădeau dinții, articulațiile se umflau.
Sprijin pentru diabet
Doze specifice de măceșe pot scădea nivelul zahărului din sânge. Studiile de laborator pe șoareci hrăniți cu măcese au arătat că animalele au dezvoltat toleranță la glucoză.
Ajută la problemele digestive
Coaja de măceșe face posibilă prevenirea durerilor de stomac și tratarea bolilor sistemului digestiv. Taninurile și fibrele din compoziția fructelor plantei formează o microfloră sănătoasă și elimină compușii toxici. Flavonoidele ajută la eliminarea spasmelor tractului gastrointestinal, au un efect benefic asupra absorbției substanțelor valoroase.
Pentru ficat și rinichi
Compușii chimici activi din compoziția măceșelor au un efect de rezoluție asupra pietrelor la rinichi. Aceste substanțe acționează și ca coleretice și diuretice. Vitaminele prezente în fructe regenerează țesutul hepatic, îndepărtează excesul de grăsime.
Protecție UV
Antioxidanții din fructele plantei afectează pozitiv textura și tonusul pielii, elimină pigmentarea nedorită. Un ingredient important – acizii grași din uleiul de măceș vindecă și uniformizează cicatricile, promovând regenerarea pielii.
Efect de vindecare
Uleiul de măceș este indispensabil pentru pielea subțire din jurul ochilor.
Îmbunătățirea potenței
Măceșul ajută bine împotriva scăderii libidoului și a disfuncției erectile. S-a spus deja că fructele plantei activează fluxul sanguin (inclusiv în organele pelvine). Produsul îmbunătățește calitatea și dinamica spermei.
Pentru probleme de prostată
Măceșul acționează ca un remediu pentru tratamentul prostatitei. Fructele plantei îndepărtează inflamația glandei prostatei.

Efecte adverse și contraindicații
Reacții adverse ale trandafirului sălbatic: greață, fenomene convulsive în stomac, diaree, vărsături, constipație, arsuri la stomac, cefalee, tulburări de somn. Pentru a evita simptomele nedorite, este imperativ să respectați doza.
Nu se combină cu medicamente
Măceșele nu trebuie utilizate în combinație cu următoarele medicamente: aspirină, trisalicilat de colină, salsalat, warfarină, flufenazină. Planta slăbește efectul terapeutic al acestor medicamente.
Prea multă vitamina C
Prea multă vitamina C poate provoca formarea de pietre la rinichi. De asemenea, această vitamină poate irita mucoasa gastrică, din acest motiv, are sens ca persoanele care suferă de gastrită/ulcer să minimizeze utilizarea produsului.
Nu este recomandat pentru anumite afecțiuni
Măceșele nu trebuie incluse în dieta persoanelor care suferă de hemocromatoză, talasemie, endocardită, alergie la citrice. Cu aceste boli, decoctul de măceșe este indicat numai cu permisiunea cardiologului dumneavoastră.
Utilizarea pe termen lung a băuturilor din fructe de măceș poate provoca disfuncție hepatică.
Efect negativ asupra smalțului dentar
Decocturile concentrate și tincturile din fructele plantei pot distruge treptat smalțul dinților. După consumul acestor băuturi, se recomandă clătirea gurii cu apă curată.
Nu este recomandat pentru tromboză
Măceșul are capacitatea de a opri sângerarea și de a adăuga vâscozitate sângelui.
Scăderea tensiunii arteriale
Produsul are capacitatea de a reduce tensiunea arterială. În prezența hipotensiunii, băuturile de măceș nu trebuie consumate.